GÖZTEPE HAYATINIZI KARARTMAZ, RENKLENDİRİR

     




     Her gün gelişen ve değişen dünya ile beraberinde elbette futbol kültürü de değişip gelişti. Bu değişimler yer yer holiganların kavgalarına, yer yer ise farklı taraftarların dostluklarına şahit oldu. Genel bir çoğunluğa nasıl ki hitap eden aktiviteler varsa beni de bu futbol cehennemi içine çekti ve  hayatımı sadece bir tanesi böylesine değiştirdi. İnsanın hayatında tek bir şeye böyle koşulsuz ve sonsuz sevgi duyabilmesi ne güzel bir şeymiş, işte ben bunu seninle tattım Göztepe..
    Göztepe hakkındaki tutku dolu duygularımın tamamını aktarmadan önce takımımıza atıp tutmayı seven vizyonsuzlar ve bilmeyenler için futbol kulübümüzün kalite kokan tarihine bir göz atalım isterseniz.


    
    "1925 Yılında Altay’ın Aydın’da katıldığı spor müsabakasında yönetimde bulunan Ferit Bey’e söz hakkı verilmemesi sonucu, dönüş yolunda trende çıkan anlaşmazlıkların ardından Altay’da futbol oynayan Nebil ile Vedat kardeşler, Muzaffer Koral, Ferit Simsaroğlu, Necati Bey ve Nusret Bey bir spor kulübü kurmaya karar verirler. 14 Haziran 1925 tarihinde, vapur iskelesi yanındaki Mez Gazinosu’nda toplanan Göztepe semtinin ileri gelenleri (kıdemli futbolcular) ve gençler Göztepe futbol takımını kurarlar. Yapılan ilk kongrede Göztepe Fahri Başkanlığına o dönemin Valisi Kazım Dirik seçilir. İdari heyette ise şu isimler yer alır; Başkan Fehmi Simsaroğlu, İkinci Başkan Turan Dirik, Mühendis Aziz Bey, Mustafa Bey, Murtaza Bey, Öğretmen Şerif Bey, Alaattin Bey ve Adil Burgaz. Genel Kaptanlığa ise Ahmet Özgirgin getirilir. Kulübümüzün ilk resmi adresi Mithatpaşa Caddesi 1091’dir.
Takımımızın ilk kalecisi ve kulübümüzün 12 No’lu üyesi olan Orhan Salepçioğlu o günleri şöyle anlatır:
“Kulübü ilk olarak vapur iskelesinin yanındaki Mez Gazinosu’nun bir odasında kurmuştuk. Daha sonraki yıllarda gençlerle kaynaşıp gelişmesi için Güzelyalı’daki bir yöneticiye ait olan ve yıllarca kamp evi olarak kullanılan 1091 No’lu binaya taşındık ve bir çok taraftar kazandık.”
Göztepe’miz ilk resmi maçını 28/08/1925 tarihinde Altay ile oynar. Takımımız bu maçtan 1-0 galip ayrılır. İlk 11’imiz şu isimlerden oluşur: Hamit (Orhan), Nebil, Ferit (Fehmi), Nusret, Kenan, Talat, Naci, Abbas, Muzaffer, Necati, Fahri.
3 Mart 1942’de Göztepe Stadı’nın inşaatı başlar ve Eylül 1949’da Göztepe Sahası açılır.
İlerleyen Yıllar
Kulübümüzün kurulduğu yıllarda ulusal müsabakalar olmadığından takımımız Mahalli Lig müsabakalarına katılır. 1937 yılında dönemin Valisi Fazlı Güleç’in emriyle İzmirspor ve Egespor ile birleşip Doğanspor adını alan takımımız o sezon Ege Ligi Kupası’nı kazanır. 1938-1939 sezonunda Doğanspor adıyla Mahalli Lig şampiyonu olan takımımız 12 Eylül 1940 tarihinde bir kongre kararıyla tekrar Göztepe adını alır. 1941-1942, 1942-1943, 1943-1944 sezonlarında İzmir Mahalli Lig şampiyonu olan takımımız 1949-1950 sezonunu Türkiye Şampiyonu olarak tamamlar ve ilk ulusal başarısını kazanır. Bu şampiyonluğun ardından Fenerbahçe ile Başbakanlık Kupası maçına çıkan takımımız karşılaşmadan 2-1 mağlup ayrılır.
1959 yılında Altınordu ile oynanan maçta Kirlo Yılmaz’ın attığı gol ile 16 takım arasına girmeye hak kazanan Göztepe’miz Türkiye Profesyonel Birinci Ligi’nde yer alır. Tarihimizdeki ilk profesyonel futbolcumuz Güler Aksel’dir.
Göztepe’mizde uzun yıllar futbol oynayıp ardından antrenörlük de yapan Abbas Çamayar, yaptığı futbolcu izlemeleri ile Efsane Göztepe’nin altyapısını kurar. Abbas Çamayar yaptığı taramalar sonucunda Gürsel Aksel, Ali Artuner, Nevzat Güzelırmak, Nihat Yayöz, Ertan Öznur, Halil Kiraz ve Cenap Öztezer gibi isimleri takımımıza kazandırarak Efsane Göztepe iskeletini kurar.
1961-1962 sezonunda teknik direktörlük koltuğuna oturan Adnan Süvari önderliğinde taraflı tarafsız herkesin takdir ettiği bir futbol sergileyen Efsane Göztepe’miz o dönemde şu başarıları kazanır:
Avrupa Fuar Şehirleri Kupası:
  • 1967-1968 Sezonu Çeyrek Final
  • 1968-1969 Sezonu Yarı Final
  • 1969-1970 Sezonu Çeyrek Final
Türkiye Kupası:
  • 1967-1968 Sezonu Altay ile Türkiye Kupası Finali. (Maç berabere sona erince yazı tura ile kazanan taraf Altay oluyor)
  • 1968-1969 Sezonu Türkiye Kupası Şampiyonluğu. (Göztepe 1-0 Galatasaray, Galatasaray 1-1 Göztepe)
  • 1969-1970 Sezonu Türkiye Kupası Şampiyonluğu. (Eskişehirspor 2-1 Göztepe, Göztepe 3-1 Eskişehirspor)
Cumhurbaşkanlığı Kupası:
  • 1968-1969 Cumhurbaşkanlığı Kupası. (Göztepe 0-2 Galatasaray)
  • 1969-1970 Cumhurbaşkanlığı Kupası. (Göztepe 3-1 Fenerbahçe)
Federasyon Kupası:
  • 1962-1963 Federasyon Kupası Şampiyonluğu
Günümüz
1976-1977 yılında 18 yıl aralıksız mücadele ettiği Türkiye 1. Ligi’nden 2. Lig’e düşen takımımız bu tarihten sonra inişli çıkışlı bir profil çizer. 1997 yılında 18 yıllık 1. Lig özlemi Dinç Bilgin yönetiminde son bulur ve Göztepe’miz 1. Lig’e yükselir ancak ardından tekrar düşüşe geçen takımımız 2006-2007 sezonunda tarihinde ilk kez profesyonel liglere veda eder.
2007 yılında Altınbaş yönetimi ile yeniden yükselişe geçen kulübümüzün yönetimi 2013-2014 sezonunda Mehmet Sepil tarafından devralınmıştır ve futbol takımımız 2016-2017 sezonunu Play-Off Şampiyonu olarak tamamlayarak Süper Lig'e yükselmiştir.
Hentbol:
Hentbol Şubemiz 2003 yılında taraftarlarımız tarafından kurulmuştur. Takımın ilk oyuncularının büyük bir bölümü taraftarlardan oluşmuştur. Aynı yıl Kastamonu'daki terfi müsabakalarında deplasmanlı liglere ilk defa yükselmiştir. 2014 yılına kadar taraftarların finanse ettiği şubemiz bu yıldan itibaren kulübümüz tarafından finanse edilerek tarihinde ilk defa Süper Lig'e yükselmiştir. İlk defa yer aldığı Süper Lig'de normal sezonu ikinci tamamlayan takımımız, Türkiye Kupası'nda final oynayarak Avrupa'ya katılma hakkı elde etmiştir.
Yelken:
Göztepe Spor Kulübü Yelken Şubesi 1937 yılında kurulmuştur.
Yelken sporunda ülke ve dünya çapında kabul görmüş farklı sınıflarda Türkiye şampiyonlukları ve dereceler elde edilmiş, yelken şubemizde pek çok milli sporcu yetişmiş ve şampiyonluklar almıştır.
  • İlk Kupamız; İzmir bölgesinde yapılan 9 Eylül 1938 tarihli ilk KABA YOLE yarışında Muzaffer Kakış (Göztepe), 3 tekne arasında birinci olarak kulübümüze ilk yelken kupasını kazandırmıştır.
  • İzmir’in ilk Türkiye Şampiyonluğu’nu; 1956 yılında Şarpi sınıfında düzenlenen yarış ile Muzaffer Kalkış - Hikmet Genç ikilisi kazanmış, İzmir’e ilk Türkiye Şampiyonluğu’nu getirmiştir.
  • Türkiye’nin İlk Avrupa Şampiyonluğu’nu; 1966 yılında Altan Yalman – Hayri Karabilgin ikilisi Snipe sınıfında kazanarak Avrupa Şampiyonu olmuş ve ülkemize yelkende ilk altın madalyayı getiren sporcular olmuştur."
    Her takım gibi Göztepe'nin de geçirdiği zor dönemler ve gördüğü güzel günleri oldu. Önemli olan takım küme düştüğünde terk etmemek, kol kola girip kenetlenebilmekti. Hani 2 Eylül 2006 günü yürüyüşümüze alkışlarıyla destek veren balkondaki bir teyze ağlamıştı ya, marşlar ve besteler söyleyen insanlar o teyzeyi görünce sözleri boğazlarına düğümlenmişti, İşte gerçek Göztepe hep bu oldu. Biz zor zamanda başarılması güç olan şeyleri başardık. Kenetlendik, hem de sımsıkı. Çok çalıştık, çok besteler yaptık, sokak arasında oynasan bile çıkıp kaldırıma destekleriz dedik. Hem kederimiz oldu hem de sevincimiz. Göztepe, kiminin arka beşlideki anıları, kiminin ilk arabesk şarkısı, kiminin ilk sigarası, kiminin ilk alkolü, kiminin ilk maçı, kiminin ilk annesine yalan söyleyişi, kiminin ilk şampiyonluğu yaşadığı zamanların sahibi oldu. Bir millet ki, sayende tribünü öğrendi. Yediği gollerden sonra sessizliğe boğulmuşken 90+da gelen gollerle gözyaşlarına gömüldü. Göztepe, bizim zulada kalan hüzünlü anılarımızın dokunaklı sesi.. Senin bayrağının gölgesinde büyüdü bir nesil ve büyümeye de devam edecek. Bir isyan ateşiydik, bir güneştik. 2017'de yeniden doğduk. Yolları, şehirleri, gittiği her yeri sarı kırmızıya boyayan, ses telleri koparcasına bağırıp destek olan herkes şampiyonluğu fazlasıyla hak etmişti..

 // Göztepe olmasa ziyan olurduk, semtinin takımına sahip çıkan bu çocuklar hep kazanacak. //

Yorumlar

Popüler Yayınlar